Breadcrumb

Gazy spożywcze

Gazy spożywcze

Gourmet - gazy dla branży spożywczej - certyfikowana jakość - zastosowanie

Jakość przez dłuższy okres czasu, świeżość, smakowity wygląd ... gazy są niezbędne w przemyśle spożywczym. Podstawowym ich zadaniem jest zachowanie jakości produktów. Z tego powodu, gazy spożywcze są często wykorzystywane już w fazie produkcji.

Aby zaoferować najlepszy produkt, Messer stworzył odrębną linię gazów dla przemysłu spożyczego: Gourmet. Wszystkie gazy z linii Gourmet spełniają najwyższe wymagania jakościowe potwierdzone odpowiednimi certyfikami. Pod nazwą "Gourmet" dostarczamy zarówno gazy jednorodne, jak i mieszaniny gazów specjalnie stworzone dla przemysłu spożywczego.

ODPOWIEDNI GAZ DO ZASTOSOWANIA

  • Gourmet C (dwutlenek węgla) hamuje wzrost bakterii i grzybów
  • Gourmet O (tlen), przeciwdziała utlenianiu tłuszczów i olejów
  • nie pozwala rosnąć tlenowym bakteriom i grzybom
  • zachowuje czerwony kolor mięsa
  • hamuje wzrost bakterii beztlenowych
  • Gourmet N (azot, gaz obojętny)
  • ​​zapobiega jakiejkolwiek reakcji

TECHNOLOGIE


Zamrażanie żywności

  • szybkie zamrażanie żywności przy zachowaniu jakości produktu Systemy Cryogen®- Rapid o różnorodnej konstrukcji

Pakowanie artykułów spożywczych stałych i płynnych

  • ochrona przed utlenianiem produktów żywnościowych  
  • pakowanie w atmosferze pozbawionej tlenu (metoda Variofresh®)
  • ochrona przed utratą aromatu w używkach takich jak: kawa, tytoń, cygara, przyprawy    
  • pakowanie w atmosferze pozbawionej tlenu (metoda Variofresh®)
  • zachowanie świeżości barwy smaku mięsa i przetworów mięsnych    
  • pakowanie w atmosferze pozbawionej tlenu 
  • pakowanie w atmosferze gazów aktywnych (CO2, O2) działanie bakteriostatyczne

Wstępna obróbka produktów spożywczych

  • uzyskanie wymaganej konsystencji produktu, przeciwdziałanie jełczeniu tłuszczów   
  • spienianie azotem, utwardzanie
  • oleje jadalne oraz surowce podstawowe zawierające olej stosowane w przetwórstwie spożywczym narażone są na utlenianie podczas długiego magazynowania w zbiornikach i silosach 
  • napełnienie zbiornika azotem - utrzymywanie stałego stężenia azotu
  • wytwarzanie sypkich kultur bakterii, konserwowanych metodą kriogeniczną    
  • granulator i urządzenie do zamrażania poprzez zanurzenie w ciekłym azocie (metoda Cryopel®) 

Chłodzenie podczas transportu

  • chłodzenie podczas transportu na trasie od producenta do sprzedawcy lub klienta, Siber System
  • chłodzenie produktów spożywczych w procesie produkcji 
  • śnieżenie dwutlenkiem węgla metodą Snow-Shooting-tunel kriogeniczny


Konserwowanie napojów

  • wino podczas transportu, magazynowania, chłodzenia stabilizującego oraz rozlewania narażone jest na kontakt z tlenem atmosferycznym, a tym samym na utlenianie
  • nagazowywanie azotem lub dwutlenkiem węgla, sprężanie i przepłukanie powierzchni szyjki w butelkach (Sparging)
  • ochrona piwa przed kontaktem z tlenem atmosferycznym podczas przechowywania w zbiornikach magazynowych i ciśnieniowych; filtry i napełniacze 
  • azot lub dwutlenek węgla jako gazy buforowe, tłoczące i sprężające
  • soki owocowe i warzywne podczas kontaktu z powietrzem mają skłonność do zmiany koloru oraz utraty aromatu 
  • poduszka gazowa w czasie magazynowania, nagazowywanie azotem wody służącej do rozcieńczenia (Sparging)


Stabilizacja ciśnienia w cienkościennych puszkach

  • napoje niegazowane nie posiadają stabilizującej zawartości dwutlenku węgla, powodującej zwiększenie ciśnienia
  • iniektor Cryogen®: odparowanie kropli ciekłego azotu w zamkniętej puszce 

Rozlewanie napojów

  • rozlewanie napojów niegazowanych, takich jak: wino, soki owocowe
  • azot jako gaz redukujący zawartość tlenu

Przechowywanie owoców

  • podczas przechowywania owoców nie wystarczy tylko chłodzenie i zachowanie stałej wilgotności powietrza, aby spowolnić procesy „oddechowe” i zachować świeżość owoców
  • proces przemiany materii w owocu ograniczony jest do minimum, dzięki ustawieniu indywidualnego składu gazu (niska koncentracja Olub CO2)

Rozdrabnianie

  • mielenie produktów spożywczych (poniżej 0,5 mm)
  • mielenie w niskich temperaturach (metoda Cryogen®)
  • chłodzenie produktów mięsnych w procesie kutrowania i mieszania 
  • chłodzenie masy mięsnej (metoda Variokut®) 

Ekstrakcja wysokociśnieniowa

  • produkcja wysokogatunkowych ekstraktów, uszlachetnianie surowców
  • ekstrakcja wysokociśnieniowa przy użyciu rozpuszczalników gazowych lub mieszanek rozpuszczalników

Techniki zastosowań

Download Files Portlet

Invitation to download

Please select the leaflets that you would like to download.

download.file-list

Chcesz się z nami skontaktować? Wypełnij i wyślij formularz.

Formularz kontaktowy

Masz pytanie? Wypełnij formularz!

Jeśli chcesz z nami nawiązać współpracę, chcesz o coś zapytać lub czegoś się dowiedzieć, to wystarczy wypełnić formularz kontaktowy i wysłać go do nas. Odpowiemy najszybciej, jak to możliwe.

Napisz do nas

Ikona kontaktu

Formularz

PL_Form_GralContactForm

shopregister.error

Zaznaczając potwierdzam, iż zapoznałam/łem się z Polityką prywatności oraz Informacją o polityce prywatności w kontaktach służbowych spółki Messer Polska. Zgoda może zostać cofnięta w każdym momencie.