Breadcrumb

Gazy spożywcze

Gazy spożywcze

Gourmet - gazy dla branży spożywczej - certyfikowana jakość - zastosowanie

Jakość przez dłuższy okres czasu, świeżość, smakowity wygląd ... gazy są niezbędne w przemyśle spożywczym. Podstawowym ich zadaniem jest zachowanie jakości produktów. Z tego powodu, gazy spożywcze są często wykorzystywane już w fazie produkcji.

Aby zaoferować najlepszy produkt, Messer stworzył odrębną linię gazów dla przemysłu spożyczego: Gourmet. Wszystkie gazy z linii Gourmet spełniają najwyższe wymagania jakościowe potwierdzone odpowiednimi certyfikami. Pod nazwą "Gourmet" dostarczamy zarówno gazy jednorodne, jak i mieszaniny gazów specjalnie stworzone dla przemysłu spożywczego.


 

ODPOWIEDNI GAZ DO ZASTOSOWANIA

 

  • Gourmet C (dwutlenek węgla) hamuje wzrost bakterii i grzybów
  • Gourmet O (tlen), przeciwdziała utlenianiu tłuszczów i olejów
  • nie pozwala rosnąć tlenowym bakteriom i grzybom
  • zachowuje czerwony kolor mięsa
  • hamuje wzrost bakterii beztlenowych
  • Gourmet N (azot, gaz obojętny)
  • ​​zapobiega jakiejkolwiek reakcji

TECHNOLOGIE


Zamrażanie żywności

  • szybkie zamrażanie żywności przy zachowaniu jakości produktu Systemy Cryogen®- Rapid o różnorodnej konstrukcji

Pakowanie artykułów spożywczych stałych i płynnych

  • ochrona przed utlenianiem produktów żywnościowych  
  • pakowanie w atmosferze pozbawionej tlenu (metoda Variofresh®)
  • ochrona przed utratą aromatu w używkach takich jak: kawa, tytoń, cygara, przyprawy    
  • pakowanie w atmosferze pozbawionej tlenu (metoda Variofresh®)
  • zachowanie świeżości barwy smaku mięsa i przetworów mięsnych    
  • pakowanie w atmosferze pozbawionej tlenu 
  • pakowanie w atmosferze gazów aktywnych (CO2, O2) działanie bakteriostatyczne

Wstępna obróbka produktów spożywczych

  • uzyskanie wymaganej konsystencji produktu, przeciwdziałanie jełczeniu tłuszczów   
  • spienianie azotem, utwardzanie
  • oleje jadalne oraz surowce podstawowe zawierające olej stosowane w przetwórstwie spożywczym narażone są na utlenianie podczas długiego magazynowania w zbiornikach i silosach 
  • napełnienie zbiornika azotem - utrzymywanie stałego stężenia azotu
  • wytwarzanie sypkich kultur bakterii, konserwowanych metodą kriogeniczną    
  • granulator i urządzenie do zamrażania poprzez zanurzenie w ciekłym azocie (metoda Cryopel®) 

Chłodzenie podczas transportu

  • chłodzenie podczas transportu na trasie od producenta do sprzedawcy lub klienta, Siber System
  • chłodzenie produktów spożywczych w procesie produkcji 
  • śnieżenie dwutlenkiem węgla metodą Snow-Shooting-tunel kriogeniczny


Konserwowanie napojów

  • wino podczas transportu, magazynowania, chłodzenia stabilizującego oraz rozlewania narażone jest na kontakt z tlenem atmosferycznym, a tym samym na utlenianie
  • nagazowywanie azotem lub dwutlenkiem węgla, sprężanie i przepłukanie powierzchni szyjki w butelkach (Sparging)
  • ochrona piwa przed kontaktem z tlenem atmosferycznym podczas przechowywania w zbiornikach magazynowych i ciśnieniowych; filtry i napełniacze 
  • azot lub dwutlenek węgla jako gazy buforowe, tłoczące i sprężające
  • soki owocowe i warzywne podczas kontaktu z powietrzem mają skłonność do zmiany koloru oraz utraty aromatu 
  • poduszka gazowa w czasie magazynowania, nagazowywanie azotem wody służącej do rozcieńczenia (Sparging)


Stabilizacja ciśnienia w cienkościennych puszkach

  • napoje niegazowane nie posiadają stabilizującej zawartości dwutlenku węgla, powodującej zwiększenie ciśnienia
  • iniektor Cryogen®: odparowanie kropli ciekłego azotu w zamkniętej puszce 

Rozlewanie napojów

  • rozlewanie napojów niegazowanych, takich jak: wino, soki owocowe
  • azot jako gaz redukujący zawartość tlenu

Przechowywanie owoców

  • podczas przechowywania owoców nie wystarczy tylko chłodzenie i zachowanie stałej wilgotności powietrza, aby spowolnić procesy „oddechowe” i zachować świeżość owoców
  • proces przemiany materii w owocu ograniczony jest do minimum, dzięki ustawieniu indywidualnego składu gazu (niska koncentracja Olub CO2)

Rozdrabnianie

  • mielenie produktów spożywczych (poniżej 0,5 mm)
  • mielenie w niskich temperaturach (metoda Cryogen®)
  • chłodzenie produktów mięsnych w procesie kutrowania i mieszania 
  • chłodzenie masy mięsnej (metoda Variokut®) 

Ekstrakcja wysokociśnieniowa

  • produkcja wysokogatunkowych ekstraktów, uszlachetnianie surowców
  • ekstrakcja wysokociśnieniowa przy użyciu rozpuszczalników gazowych lub mieszanek rozpuszczalników

Wydawca treści

Techniki zastosowań

Techniki zastosowań

Efektywność i wydajność produkcji oraz ochrona środowiska dzięki gazom, wiedzy specjalistycznej i know-how, - badania, rozwój i przeprowadzanie prób w zakładzie klienta

Download Files Portlet

Invitation to download

Please select the leaflets that you would like to download.

Download selection

Wydawca treści

Contact every page

Kontakt

CHCĘ OTRZYMAĆ WIĘCEJ INFORMACJI

Formularz

Basic form with Pardot

Pan
Zaznaczając potwierdzam, iż zapoznałam/łem się z Polityką prywatności oraz Informacją o polityce prywatności w kontaktach służbowych spółki Messer Polska. Zgoda może zostać cofnięta w każdym momencie.