Informujemy, że strona internetowa http://messergroup.com/pl/ korzysta z plików cookies oraz technologii pozwalających na dostosowanie treści strony do potrzeb i wygody naszych użytkowników. Szczegółowe informacje dotyczące zastosowanych technologii znajdują się w dokumencie „Polityka prywatności”. Korzystając z serwisu akceptują Państwo jej postanowienia. W przypadku braku zgody, prosimy o zmianę ustawień Państwa przeglądarki internetowej.
Widok zawartości stron

Przemysł spożywczy

Zamrażanie żywności

  • Szybkie zamrażanie żywności przy zachowaniu jakości produktu
    Systemy Cryogen®-Rapid o różnorodnej konstrukcji

Pakowanie artykułów spożywczych stałych i płynnych

  • Ochrona przed utlenianiem produktów żywnościowych  
    Pakowanie w atmosferze pozbawionej tlenu (metoda Variofresh®)
  • Ochrona przed utratą aromatu w używkach takich jak: kawa, tytoń, cygara, przyprawy    
    Pakowanie w atmosferze pozbawionej tlenu (metoda Variofresh®)
  • Zachowanie świeżości barwy smaku mięsa i przetworów mięsnych    
    Pakowanie w atmosferze pozbawionej tlenu 
    Pakowanie w atmosferze gazów aktywnych (CO2, O2) działanie bakteriostatyczne

Wstępna obróbka produktów spożywczych

  • Uzyskanie wymaganej konsystencji produktu, przeciwdziałanie jełczeniu tłuszczów   
    Spienianie azotem, utwardzanie
  • Oleje jadalne oraz surowce podstawowe zawierające olej stosowane w przetwórstwie spożywczym narażone są na utlenianie podczas długiego magazynowania w zbiornikach i silosach 
    Napełnienie zbiornika azotem - utrzymywanie stałego stężenia azotu
  • Wytwarzanie sypkich kultur bakterii, konserwowanych metodą kriogeniczną    
    Granulator i urządzenie do zamrażania poprzez zanurzenie w ciekłym azocie (metoda Cryopel®

Chłodzenie podczas transportu

  • Chłodzenie podczas transportu na trasie od producenta do sprzedawcy lub klienta
    Siber System
  • Chłodzenie produktów spożywczych w procesie produkcji 
    Śnieżenie dwutlenkiem węgla metodą Snow-Shooting-tunel kriogeniczny

Konserwowanie napojów

  • Wino podczas transportu, magazynowania, chłodzenia stabilizującego oraz rozlewania narażone jest na kontakt z tlenem atmosferycznym, a tym samym na utlenianie
    Nagazowywanie azotem lub dwutlenkiem węgla, sprężanie i przepłukanie powierzchni szyjki w butelkach (Sparging)
  • Ochrona piwa przed kontaktem z tlenem atmosferycznym podczas przechowywania w zbiornikach magazynowych i ciśnieniowych; filtry i napełniacze 
    Azot lub dwutlenek węgla jako gazy buforowe, tłoczące i sprężające
  • Soki owocowe i warzywne podczas kontaktu z powietrzem mają skłonność do zmiany koloru oraz utraty aromatu 
    Poduszka gazowa w czasie magazynowania, nagazowywanie azotem wody służącej do rozcieńczenia (Sparging)

Stabilizacja ciśnienia w cienkościennych puszkach

  • Napoje niegazowane nie posiadają stabilizującej zawartości dwutlenku węgla, powodującej zwiększenie ciśnienia
    Iniektor Cryogen®: odparowanie kropli ciekłego azotu w zamkniętej puszce 

Rozlewanie napojów

  • Rozlewanie napojów niegazowanych, takich jak: wino, soki owocowe
    Azot jako gaz redukujący zawartość tlenu

Przechowywanie owoców

  • Podczas przechowywania owoców nie wystarczy tylko chłodzenie i zachowanie stałej wilgotności powietrza, aby spowolnić procesy „oddechowe” i zachować świeżość owoców
    Proces przemiany materii w owocu ograniczony jest do minimum, dzięki ustawieniu indywidualnego składu gazu (niska koncentracja O2 lub CO2)

Rozdrabnianie

  • Mielenie produktów spożywczych (poniżej 0,5 mm)
    Mielenie w niskich temperaturach (metoda Cryogen®)
  • Chłodzenie produktów mięsnych w procesie kutrowania i mieszania 
    Chłodzenie masy mięsnej (metoda Variokut®

Ekstrakcja wysokociśnieniowa

  • Produkcja wysokogatunkowych ekstraktów, uszlachetnianie surowców
    Ekstrakcja wysokociśnieniowa przy użyciu rozpuszczalników gazowych lub mieszanek rozpuszczalników